2015. május 1., péntek

Májusfa, a szerelem jelképe

Május elseje a magyar néphagyományban a szerelmesek napja. Ekkor állítanak a legények májusfát szerelmük háza elé.

Kárpát-medencei hazánkban fiatal legények állítottak májusfát vagy a lányos házak előtt vagy a települések központjában. Általában fiatal nyírfát használtak erre a célra, amit legtöbbször szalagokkal díszítettek fel. Ilyen jellegű fákat nemcsak hazánkban, hanem a tőlünk keletre élő türk és mongol népek között is találunk, akik szent ligeteiket hasonló módon, színes szalagokkal díszítették. A lányoknak szánt fákat a legények titokban szerezték be és készítették elő. Sokszor éjszaka mentek el érte, vágták ki és hajnalra állították fel a szeretett lány háza előtt. Voltak olyan vidékek, ahol a szalagokon kívül élelmet is rátűztek a fára, általában gyümölcsöt kötöztek rá. Máshol cukrot, almát aggattak rá, egyes magyar falvakban még tükörrel is ékesítették, amely ajándékok a szerelem zálogai voltak. A felállított fát sok helyen őrizték, nehogy más legény bosszúból vagy féltékenységből elvigye. Kalotaszegen nem májusfa, hanem zöldágazás volt divatban, ami nagyon sok hasonlóságot mutat a májusfa állítás szokásával. A zöld ágakat a lányos ház kapujára vagy kerítésére tűzték.

Ősi szokások

Volt néhány olyan vidék, ahol nagyon ősi hagyomány maradt meg. Erdőhorvátiban például karóra húzott lókoponyát vagy tojáshéjból készült láncot vittek májusfa helyett. Talán ez az ősi táltoshit ősi emléke lehetett. A magyar népmesék egyik különös jelenete elevenedik meg a májusfához köthető egyik szokásban. Topolyán állítólag egy magas fenyő tetejére kötöztek cukorkát, csokoládét. Aki azokat le tudta hozni, azé lett a sok finomság.

A fa ledöntése

A májusfát titokban állították fel, de közösen, nagy mulatság keretében döntötték le. Ennek szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, majd megmászása. Különösen nehéz volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni. Azé lett a tetejére erősített ital, vagy cukorka, akinek ez sikerült. A fa ledöntésére eltérő időpontokban került sor. Vágfarkasdon pünkösdkor bontották le a fát táncmulatság keretében. Dunapatajon május végén ugyancsak táncmulatsággal döntötték ki a fát. Kiskunhalason május utolsó vasárnapja volt erre az alkalom. A kidöntés előtt táncoltak alatta, ugyanúgy, ahogyan a középkorban a mongolok is tették szent fájuk körül.
Obrusánszky Borbála


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése